Αριστοτέλης Παπαγεωργίου

Αριστοτέλης Παπαγεωργίου

Ο Αριστοτέλης Παπαγεωργίου είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ασχολείται ερευνητικά με την εξελικτική γενετική των φυτών. Μένει στην Ορεστιάδα. Έχει αναπτύξει δραστηριότητα σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και αγροτικής ανάπτυξης. Έχει εργαστεί στη WWF Ελλάς σε θέματα προστασίας δασών και παραμένει μέχρι σήμερα μέλος του Δ.Σ. της οργάνωσης. Επιπλέον ασχολείται με το τρέξιμο, το ποδήλατο και ένα μικρό λαχανόκηπο, όπου καλλιεργεί και διατηρεί ντόπιες ποικιλίες φυτών.

Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2013 14:30

Ντόπιες ποικιλίες γεωργικών φυτών

Τι είναι οι «ντόπιες» ποικιλίες γεωργικών φυτών;

Σήμερα η γεωργική παραγωγή παγκοσμίως στηρίζεται σε λίγες μόνο ποικιλίες γεωργικών φυτών, που δημιουργήθηκαν κατά τη λεγόμενη «πράσινη» επανάσταση του 20ού αιώνα. Για το λόγο αυτό παραγκωνίστηκαν οι «ντόπιες» φυλές των φυτών αυτών που ήταν όμως καλύτερα προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής. Έχουμε χρέος σήμερα να καταγράψουμε και να προστατεύσουμε τις ντόπιες αυτές ποικιλίες προκειμένου να πετύχουμε παραγωγή ποιοτικών προϊόντων σε μικρή κλίμακα.

Μέσα στο βαρύ κλίμα της νεοελληνικής πραγματικότητας όπου κυριαρχεί η κατήφεια και ο πανικός που φέρνει η οικονομική κρίση, δύο ελπιδοφόρες τάσεις φαίνονται να ξεχωρίζουν. Η πρώτη σχετίζεται με την απαίτηση του κοινωνικού συνόλου για καλύτερη ποιότητα ζωής και η δεύτερη με την ολοένα και αυξανόμενη επιστροφή νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή. Συνδυάζοντας τις δύο αυτές προοπτικές, διακρίνεται μια αναπτυξαική δυνατότητα, που αν λειτουργήσει σωστά θα μπορέσει να φέρει, όχι μόνο οικονομικά οφέλη, αλλά κυρίως κοινωνικά. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος όμως να συμβεί αυτή η επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή; Η απάντηση δεν φαίνεται να περιορίζεται σε τεχνικά θέματα, αλλά κυρίως στην αλλαγή στάσης της κοινωνίας μας.

Επικοινωνία

greatfood logo

Αλόπης 42, Αθήνα - Ελλάδα
Τ.Κ. 118 53
T +30.210.95.99.698
Κ +30.6974.95.50.74
E contact@greatfood.gr

facebooktwitteryoutubeinstagram linkedin

Εγγραφή στο newsletter

payment methods alpha