Διατροφή και Υγεία

Προϊόντα Ολικής Άλεσης και τα Οφέλη τους

olikis_alesis_870x480-min

Ενώ καταναλώνουμε προϊόντα ολικής άλεσης στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ελάχιστα για τον τρόπο παρασκευής τους αλλά και για τα οφέλη που έχουν στην υγεία μας.

 

Ας δούμε τι σημαίνει “ολική άλεση”.

Ολική άλεση ονομάζεται η διαδικασία άλεσης ολόκληρου του καρπού ενός δημητριακού που περιέχει το ενδοσπέρμιο, το φύτρο και το φλοιό. Το ενδοσπέρμιο περιέχει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες που δίνουν ενέργεια, το φύτρο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και ο φλοιός είναι πλούσιος σε εδώδιμες ίνες. Σε αντίθεση τα επεξεργασμένα δημητριακά που διατηρούν μόνο το ενδοσπέρμιο, έχουν σας αποτέλεσμα να χάνουν μέρος των καλών τους συστατικών.

Είναι τα προϊόντα “ολικής άλεσης” πιο υγιεινά;

Ναι, είναι. Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο και πολλά ακόμα που τα καθιστούν απαραίτητα για τη διατήρηση μίας ισορροπημένης διατροφής.

Που θα τα βρω την “ολική άλεση”;

Κυκλοφορούν πλέον εκατοντάδες προϊόντα ολικής άλεσης. Οι κατηγορίες προϊόντων που βρεις είναι:

  1. Ψωμί
  2. Ζυμαρικά
  3. Αρτοσκευάσματα από αλεύρι ολικής άλεσης
  4. Καστανό ρύζι
  5. Δημητριακά

Μπορούν τα προϊόντα “ολικής άλεσης” να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος;

Ναι! Τα προϊόντα ολικής άλεσης με τα συμβατικά έχουν τις ίδιες θερμίδες επειδή όμως περιέχουν φυτικές ίνες μας προκαλούν κορεσμό νωρίτερα από τα κοινά τρόφιμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βοηθούν στη απώλεια ή στη συντήρηση του βάρους μας.

Σε τι κάνουν καλό;

Κάνουν καλό στο πεπτικό μας σύστημα γιατί περιέχουν φυτικές ίνες, βοηθούν στην αποφυγή καρδιαγγειακών νόσων και είναι σύμμαχος στη διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πως θα καταναλώσουν τα παιδιά;

Τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα! Ξεκινήστε από το ψωμί και προχωρήστε στα αρτοσκευάσματα που καταναλώνουν καθημερινά. Άλλωστε η γεύση τους είναι υπέροχη!

 

Πως θα βρείτε τα προϊόντα “ολικής άλεσης” στο www.greatfood.gr

Βάλτε στην αναζήτηση του eshop τις λέξεις “ολικής άλεσης” και ανακαλύψτε τα προϊόντα μας. Ταχίνι, ζυμαρικά και μπισκότα είναι μερικά από αυτά.

 

Το άρθρο είναι ενημερωτικό και δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή. Ρωτήστε το γιατρό σας για τα τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε.