Έλληνες Παραγωγοί

Το βιολογικό ελαιόλαδο Grandma Stella μέσα από τα μάτια του παραγωγού του

grandma_stella_870x480-min

-Περιγράψτε μας με λίγα λόγια το ελαιόλαδό σας;

Αρχικά το βιολογικό ελαιόλαδο Grandma Stella παράγεται απευθείας από ελιές οργανικής καλλιέργειας που συλλέγονται παραδοσιακά με το χέρι και επίσης παράγεται με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί έναν κατακόρυφο διαχωριστή και φυγοκεντρητή για την εκχύλιση του ελαίου από την πάστα ελιάς, χωρίς πίεση, σε χαμηλές θερμοκρασίες (T <27°C) και κάτω από υπό συνεχείς συνθήκες υγιεινής για να παραμείνει πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

-Τι το κάνει ξεχωριστό;

Το ελαιόλαδο Grandma Stella παράγεται από ελαιόδεντρα της ποικιλίας Αδραμυτινή, τα οποία «ταξίδεψαν» στο χωριό Στύψη από τον κόλπο του Αδραμυτίου που βρίσκεται στις ακτές της Μικράς Ασίας. Η ποικιλία αυτή είναι επίσης γνωστή ως Αδραμυτινή,  «Αϊβαλιώτικη» ή «Φραγκολιά» και καλύπτει περίπου το 1/5 των συνολικών ελαιώνων της Λέσβου. Επιπλέον το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μας, έχει φρουτώδη (25-30%) και πικάντικη αυθεντική γεύση με εξαιρετικό χρυσό διαφανές χρώμα διατηρώντας όλα τα πολύτιμα συστατικά του φυσικού χυμού ελιάς καθώς και το λεπτό του άρωμα που το χαρακτηρίζει ως σπάνιο και ξεχωριστό.

-Μιλήστε μας για τις σπουδές και την επαγγελματική σας πορεία.

Ασχολούμαι επαγγελματικά πλέον με την καλλιέργεια των ελαιόδεντρων της οικογένειας όπου από μικρή ηλικία γνώριζα για την καλλιέργεια επειδή τα έμαθα από την γιαγιά μου και τον παππού μου. 

-Περιγράψτε μας τη διαδρομή από τα αρχικά στάδια μέχρι να φτάσετε στο τελικό αποτέλεσμα.

Αρχικά η συλλογή του ελαιόκαρπου γίνεται με ραβδισμό στις περισσότερες περιοχές αλλά και με το χέρι καθώς και με μηχανικά μέσα όπως είναι οι ραβδιστήρες μηχανές. Συνήθως, από τα τέλη Οκτώβρη και για ένα διάστημα 4-6 εβδομάδων περίπου ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και με τη χρήση ελαιόπανων τα οποία είναι απλωμένα κάτω από τα ελαιόδεντρα γίνεται η μάζωξη των καρπών. Μετά από αυτό το στάδιο οδηγούμαστε στην μεταφορά του ελαιόκαρπου στους χώρους του ελαιοτριβείου η οποία  γίνεται με σάκους κατασκευασμένους αποκλειστικά από φυτικά υλικά. Σημαντικό ρόλο παίζει η διατήρηση των ελιών μέχρι την έκθλιψή τους η οποία πρέπει να γίνεται σε δροσερό μέρος. Τέλος το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την παραγωγή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου δεν υπερβαίνει τις 24 ώρες από τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου μέχρι την παραγωγή του ελαιόλαδου και μετά από αυτή την διαδικασία το ελαιόλαδο μας χαρακτηρίζεται έτοιμο ώστε να μπει στο μπουκάλι του καθώς μετά ακολουθεί η διαδικασία της εμφιάλωσης, της τυποποίησης και τελευταίο κομμάτι η συσκευασία. 

-Έχετε κάποια ξεχωριστή ανάμνηση από τη στιγμή που ολοκληρώσατε την πρώτη σας παρτίδα;

Η πρώτη μου παρτίδα ήταν η πιο ξεχωριστή για εμένα καθώς έβλεπα ένα όνειρο μου να πραγματοποιείτε παρόλο που είχε άγχος και τρέξιμο. Σαν ξεχωριστή ανάμνηση κρατάω όλο το σύνολο δηλαδή από την μέρα που ξεκίνησα μέχρι και την τελευταία μέρα που τελείωσε η πρώτη παρτίδα. Επίσης κρατάω σημαντική και όχι μόνο ξεχωριστή ανάμνηση το χαμόγελο που είχε η γιαγιά μου Στέλλα όταν είδε το μπουκάλι έτοιμο με το όνομα της και την φωτογραφία της καθώς και τους δικούς μου ανθρώπους να με συγχαίρουν για αυτό το οποίο πάλευα να τελειώσω και το κατάφερα.

-Είναι η ενασχόλησή σας με την παραγωγή λαδιού μέρος μιας ευρύτερης οικογενειακής ή τοπικής παράδοσης ή αποτέλεσμα προσωπικής έμπνευσης;

Η παραγωγή του ελαιολάδου είναι τοπική παράδοση της Λέσβου διότι από τα παλαιά χρόνια οι κάτοικοι ασχολιόντουσαν με αυτό καθώς και την δημιουργία του.

-Σε ποια ακριβώς περιοχή εδρεύει η επιχείρησή σας και πόσα άτομα απασχολεί;

Το Βιολογικό Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο Grandma Stella βρίσκεται στο κέντρο του νησιού της Λέσβου. Σε ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά του νησιού, το οποίο ονομάζεται Στύψη. Δεν απασχολεί πολλά άτομα ακόμα, κυρίως την οικογένεια μου μόνο.

-Περιγράψτε μας λίγο τον χώρο παραγωγής.

Αφού οι ελαιόκαρποι μαζευτούν φτάνουν στον χώρο του ελαιοτριβείου όπου εκεί ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος για την κατάλληλη αξιοποίηση των καρπών. Είναι παραδοσιακός όπως και το χωριό αλλά με τα κατάλληλα και σύγχρονα μηχανήματα για την επεξεργασία των ελαιόκαρπων. Η καθαριότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή μας και για αυτό τον λόγο ο χώρος αυτός ελέγχεται αλλά και καθαρίζεται με προσοχή και αυστηρότητα ώστε να υπάρχει ένα κατάλληλο αλλά και υγιεινό περιβάλλον για τους ανθρώπους που εργάζονται μέσα σε αυτό αλλά και για την παραγωγή του λαδιού μας.

-Με ποια κριτήρια λανσάρετε ένα νέο προϊόν;

Το προϊόν μας είναι μοναδικό όσον αφορά την ποιότητα του και την γεύση του και κυρίως σε αυτό τον παράγοντα δίνω περισσότερη βάση αλλά συνήθως ένα προϊόν δεν φτάνει να λάμπει μόνο από μέσα και γι αυτό τον λόγο ποντάρω και στην εξωτερική του εμφάνιση δηλαδή το μπουκάλι του, το οποίο είναι κατασκευασμένο με προσοχή και με πολλά συναισθήματα λόγο ότι απεικονίζει την γιαγιά μου.

-Ποιο είναι το πιο δύσκολο και το πιο συναρπαστικό κομμάτι της δουλειά σας;

Δυσκολίες υπάρχουν διότι όλες οι εργασίες είναι χειρωνακτικές όπως όργωμα, κλάδεμα και ειδικά όταν οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν στη συγκομιδή του ελαιοκάρπου τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Τώρα όσον αφορά το συναρπαστικό κομμάτι της δουλειάς αυτής πιστεύω ότι είναι η αγωνία που έχεις μέχρι να πετύχει και το τελευταίο μπουκάλι μιας παρτίδας αλλά και το αποτέλεσμα που βγαίνει όταν οι άνθρωποι το επιλέγουν κάθε μεσημέρι και βράδυ στο τραπέζι τους.