Εκτός από τον ήλιο, τη θάλασσα, τη φυσική ομορφιά, τη φιλοξενία, η Ελλάδα έχει ταυτιστεί και με τη μεσογειακή διατροφή. Στην παγκόσμια βιβλιογραφία γίνονται εκτενείς αναφορές στην παραδοσιακή διατροφή των Ελλήνων και ειδικότερα των κατοίκων της Κρήτης, κυρίως κατά τις παλιότερες δεκαετίες. Διατροφή ισορροπημένη, πλήρης θρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνει όλες τις διατροφικές ομάδες σε αναλογίες υποδειγματικές. Πολλές μελέτες μάλιστα υποστηρίζουν ότι σ’ αυτή τη διατροφή οφείλεται η μακροζωία και γενικά η καλή υγεία των κατοίκων των περιοχών της Μεσογείου.
Σταδιακά όμως υιοθετήσαμε έναν τρόπο ζωής που χαρακτηρίζεται ως «δυτικός». Πέρα από όποιες άλλες θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις, αυτός ο τρόπος ζωής συνοδεύεται και από συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες. Τα βιαστικά γεύματα, το έτοιμο φαγητό, οι επεξεργασμένες τροφές είναι μόνο κάποιες από αυτές. Οι διατροφικές μας συνήθειες απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την παραδοσιακή ελληνική – μεσογειακή διατροφή. Δεν είναι τυχαίο ότι η παχυσαρκία στην Ελλάδα και δυστυχώς η παιδική παχυσαρκία, δεσπόζει πια στις ψηλότερες θέσεις του κόσμου. Και παρόλο που σήμερα είναι διαθέσιμα όλο και περισσότερα προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, τα οποία όλοι προσπαθούμε να καταναλώνουμε, το αποτέλεσμα φαίνεται να εξελίσσεται ολοένα και χειρότερα. Ούτε αυτό είναι τυχαίο.