Συνταγές

Δύο εύκολες συνταγές για ψωμί

recipe_bread_870x480_ok

Το Ψωμί

Είναι πάντα στο τραπέζι μας και συνοδεύει σχεδόν κάθε μας γεύμα. Σας δίνουμε δύο εύκολες συνταγές για ψωμί και μπορείτε να προσθέσετε όποιο άλλο υλικά σας αρέσει. Μπορείτε να αναμείξετε το απλό αλεύρι με ολικής άλεσης, να βάλετε ελιές, λιαστές ντομάτες και όποιο σπόρο επιθυμείτε. Συνδυάστε το με τυρί, αλλαντικά, αβοκάντο, τυρί κρέμα αλλά φτιάξτε και το δικό σας σπιτικό pizza-bread.

Συνταγή Νο1

Υλικά

  • 500gr αλεύρι γ.ο.χ
  • 7gr μαγιά ξερή (1 φακελάκι)
  • 250ml χλιαρό νερό
  • ¼ κ.γ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, 125ml χλιαρό νερό και 100gr αλεύρι. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10′.
  • Προσθέτουμε 400gr από το αλεύρι, 1/2 κ.γ. αλάτι και 125ml χλιαρό νερό και ζυμώνουμε για 10′. Αν το ζυμάρι μας κολλάει στα χέρια, χρησιμοποιούμε λίγο αλεύρι ακόμα.
  • Το καλύπτουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20′.
  • Μόλις περάσουν τα 20′ και η ζύμη έχει φουσκώσει, τη ζυμώνουμε για 1-2′ και την κόβουμε στη μέση.  Φτιάχνουμε δύο φρατζολάκια ή δύο καρβελάκια και τα βάζουμε στο ταψί μας με αντικολλητικό χαρτί.
  • Αφήνουμε τα ψωμάκια για 1 ώρα.
  • Ραντίζουμε τα ψωμάκια με νερό, τα χαράζουμε και τα ψήνουμε στους 180oC για 30-40′.

 

Συνταγή Νο2

Υλικά

  • 1000gr αλεύρι γ.ο.χ
  • 7gr μαγιά ξερή (1 φακελάκι)
  • 650ml χλιαρό νερό
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. ζάχαρη (προεραιτικά)
  • Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε τη μαγιά, 650ml χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά.
  • Προσθέτουμε όλο το αλεύρι, ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και προσθέτουμε το αλάτι. Ανακατεύουμε για λίγο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε σε ένα αλευρωμένο πάγκο.
  • Φτιάχνουμε μία μπάλα με το ζυμάρι και το βάζουμε σε ένα μπωλ και το καλύπτουμε με μία πετσέτα.
  • Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1-1,5 ώρα.
  • Το ζυμώνουμε για λίγα λεπτά και το κόβουμε στη μέση. Φτιάχνουμε δύο μεγάλες φρατζόλες ή καρβέλια.
  • Αφήνουμε τα ψωμάκια για 1-1,5 ώρα ακόμα.
  • Ραντίζουμε τα ψωμάκια με νερό, τα χαράζουμε και τα ψήνουμε στους 180oC για 30-40′.

Με το ίδιο ζυμάρι μπορείτε να φτιάξετε όποιο άλλο αρτοσκεύασμα επιθυμείτε.

Καλή επιτυχία!