Συνταγές

Frittata, η κλασική ιταλική ομελέτα

frittata_870x480-min_ok

Η φριτάτα είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που όμως παραλλαγές του θα βρούμε και στην ελληνική κουζίνα. Η φρουτάλια είναι η μία από τις ελληνικές παραλλαγές που συναντάμε στην Άνδρο και σας έχουμε δώσει παλιότερα στο site μας. Μπορείτε να τη βρείτε εδώ https://bit.ly/2zXl4D2

Τη φριτάτα θα την αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι και θα μπει στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιό σας! Γρήγορη και οικονομική, μαζί με μία σαλάτα είναι ένα πλήρες γεύμα και μάλιστα χωρίς γλουτένη.

Υλικά

  • 500gr πατάτες μεσαίου μεγέθους
  • 6 αυγά
  • μία χούφτα φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 60gr Grana Padano ή παρμεζάνα, τριμμένη (προαιρετικό)
  • 3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινήστε ξεφλουδίζοντας τις πατάτες και κόψτε τις σε κυβάκια. Βράστε τις για 5′ ή μέχρι να μαλακώσουν.

Χτυπήστε ελαφρά τα αυγά με τον μαϊντανό και το τυρί (εάν χρησιμοποιείτε) μέχρι να δέσουν μεταξύ τους. Το καλό χτύπημα των αυγών θα κάνει τη φριτάτα μας αφράτη.

Προσθέστε τις πατάτες και αρωματίστε ολόκληρο το μείγμα με αλάτι και πιπέρι.

Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε μερικά ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια αν και η κλασική συνταγή δεν τα περιλαμβάνει.

Ρίξτε το μείγμα στο τηγάνι σας με το ελαιόλαδο που έχει κάψει. Σκεπάστε το με ένα καπάκι και ανακινήστε το κάθε τόσο. Σε 5′ γυρίστε τη φριτάτα ανάποδα με μία σπάτουλα και ψήστε για ακόμα 2′ χωρίς καπάκι. Και είναι έτοιμη!

Αν θέλετε μπορείτε να μεταφέρετε το τηγάνι στο φούρνο και να ψήσετε για 2′. Προσοχή το τηγάνι να είναι κατάλληλο για φούρνο.