Συνταγές

Πέννες με ψητά καλοκαιρινά λαχανικά

Εντυπωσιάστε τους φίλους σας μ’ αυτό το εύκολο, ελαφρύ και υγιεινό πιάτο. Κανένας δεν θα πιστέψει οτι σας πήρε μόνο 15 λεπτά να το φτιάξετε (οπότε καλύτερα να μην το μαρτυρήσετε).

Υλικά
Για 4 άτομα

500gr Πέννες (ή άλλο ζυμαρικό που προτιμάτε)
300gr Τοματάκια Σαντορίνης φρέσκα
4 κολοκυθάκια καθαρισμένα
1 μικρό φρέσκο κρεμμύδι σε ροδέλλες
5 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες, με το φλούδι)
Ελαιόλαδο
Ρίγανη ή βασιλικός αποξηραμένος (ότι προτιμάτε)
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Αλάτι
Τυρί φέτα ή κατίκι Δομοκού (προαιρετικά)

Μέθοδος

  1. Προετοιμάστε όλα τα λαχανικά κε βάλτε τα σε ένα ταψάκι φούρνου: Τα τοματάκια κομένα στη μέση, το κερμμυδάκι σε φέτες, τα κολοκυθάκια σε ροδέλες. Το σκόρδο αφήστε το με το φλούδι για να ψηθεί και να μαλακώσει μέσα σ’ αυτό.
  2. Καθώς περιμένετε να βράσει το νερό για τα ζυμαρικά, προθερμάνετε το φούρνο καλά, στους 200°C.
  3. Προσθέστε τα μυρωδικά, λίγο ελαιόλαδο και αλάτι στα λαχανικά. Δε χρειάζεται πολύ λάδι… 2 κουταλιές της σούπας αρκούν, ενώ σίγουρα ένα καλής ποιότητας αλάτι θα σας το ανταποδώσει. Ανακατέψτε τα λαχανικά για να πάει παντού λάδι και αλάτι.
  4. Αφού βράσει το νερό, ρίξτε τα ζυμαρικά και βάλτε το ταψί με τα λαχανικά στο φούρνο για 10 λεπτά. Θα είναι έτοιμα σχεδόν ταυτόχρονα.
  5. Μόλις είναι έτοιμα τα ζυμαρικά, σουρώστε τα και βάλτε τα πάλι μέσα στην κατσαρόλα. Ρίξτε μέσα τα ψημένα λαχανικά, μαζί με όλα τα ζουμιά που έμειναν στο ταψί από το ψήσιμο, και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατέψτε καλά, και αν νομίζετε οτι είναι στεγνά, προσθέστε λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.
  6. Σερβίρετε σε βαθύ πιάτο. Τα ψημένα σκόρδα μπορείτε να τα αφήσετε ή να τα αφαιρέσετε. Έτσι κι αλλιώς έχουν δώσει πλούσια γεύση στο πιάτο, ενώ το ψήσιμο τα έχει γλυκάνει και τους έχει πάρει όλη τη “φωτιά”. Τυχεροί όσοι τα έχουν στα πιάτα τους
  7. Αν θέλετε, μπορείτε στο σερβίρισμα να προσθέσετε σε κάθε πιάτο λίγα κομάτια φέτας, ή μια κουταλιά κατίκι Δομοκού. Θα απογειώσει πραγματικά το πιάτο!

Ένα κρύο ποτηράκι λευκό κρασί θα το συνοδεύσει άριστα!

Tips

  • Μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα λαχανικά, όπως μελιτζάνες κομένες σε μικρούς κύβους, αφού πρώτα τις αλατίσετε για να ξεπικρίσουν.
  • Για το χειμώνα μπορείτε να επιλέξετε χειμωνιάτικα λαχανικά, τα οποία θα χειριστείτε με τον ίδιο τρόπο για μια χειμερινή έκδοση της συνταγής. Θα χρειαστεί μόνο λίγο περισσότερο ψήσιμο, μια και τα χειμερινά λαχανικά είναι πολύ πιο σκληρά.

Σχετικές Δημοσιεύσεις