Η θεία μου η Ρίνα, αδελφή του πατέρα μου, γεννήθηκε τη δεκαετία του ’20 σε ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας. Ήταν η εποχή που οι γυναίκες ήξεραν να σπέρνουν, να θερίζουν, να μαζεύουν ελιές, να πατάνε σταφύλια, να φροντίζουν το σπίτι τους αλλά και να μαγειρεύουν όλα τα παραδοσιακά φαγητά του τόπου τους.
Τη συνταγή για τα μελομακάρονα την έμαθε από τη μητέρα της που την είχε μάθει από τη δική της. Την πήρε μαζί της στη Νότια Αφρική όπου έζησε για πάνω από 50 χρόνια και τη γύρισε πίσω για να τη δώσει στη νέα γενιά. Σήμερα ζει κάπου στα Νότια Προάστια της Αθήνας και η ηλικία της δεν την επιτρέπει άλλο, παρά να θυμάται τη μυρωδιά τους στο σπίτι της.
ΥΛΙΚΑ
- 2 1/2 ποτήρια του νερού ελαιόλαδο
- 1 1/2 ποτήρια ζάχαρη
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
- 2 πορτοκάλια (τη φλούδα)
- 2 κουταλιές της σούπας σόδα
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα (κοφτή)
- 1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο (κοφτή)
- 1 μικρό κουταλάκι μοσχοκάρυδο
- 1/2 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
- και όσο αλεύρι πάρει
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεσταίνουμε για λίγη ώρα το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε με το χέρι και ρίχνουμε τις φλούδες των πορτοκαλιών και όλα τα μπαχαρικά.
- Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι πορτοκαλιού πάνω από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε μέσα.
- Ρίχνουμε τόσο αλεύρι, όσο χρειάζεται για να γίνει μία ζύμη μαλακή και ζυμώνουμε. Κόβουμε και πλάθουμε μικρά σχετικά μελομακάρονα.
- Τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο στους 250oC
Μέλωμα
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- 1/2 ποτήρι μέλι
- 1 ποτήρι νερό
- και λίγη ζάχαρη
- Βουτάμε τα μελομακάρονα όσο είναι ζεστά, τα αφήνω για λίγο και τα βγάζουμε. Χρησιμοποιούμε μία κουτάλα με τρύπες.
- Από πάνω ρίχνουμε τριμμένο καρύδι.
Υλικά που θα βρείτε στο www.greatfood.gr
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Pallada 500ml
DIOTERRA Pure Raw Honey – Mέλι Θυμαρίσιο 400gr
Καλά Χριστούγεννα!
Χρυσάνθη Ρέτσου