Συνταγές

Ένα τοστ στο Μονακό με ελληνικό χρώμα

monaco_toast_870x480

Καλοκαιράκι στη Γαλλία. Ο αέρας έρχεται δροσερός από την Κυανή Ακτή και εμείς δεν χορταίνουμε το τοπίο. Κάννες, Νίκαια και η διαδρομή καταλήγει στο Μονακό. Ο καιρός έχει αρχίσει να “μουτρώνει” εδώ και ώρα αλλά εμείς ανεβαίνουμε τα σκαλιά για να δούμε το Μόντε Κάρλο από ψηλά.

Ξαφνικά οι ουρανοί ανοίγουν και η μόνη σκέψη που περνάει από το μυαλό μας είναι να βρούμε ένα μέρος για να γλιτώσουμε από την καταιγίδα. Βαδίζουμε γρήγορα και ο αέρας έχει κάνει την ομπρέλα μας να μοιάζει με “αστείο”… ώσπου βλέπουμε ένα εστιατόριο. Μεγάλο, σύγχρονο με άδεια τραπέζια ότι πρέπει για την περίπτωση.

Η κουζίνα αυτού του μικρού κράτους στα παράλια της Γαλλίας είναι σίγουρα επηρεασμένη από της γειτονικές της χώρες. Μπορείτε να γευθείτε γαλλικά, ιταλικά πιάτα αλλά και κάποια παραδοσιακά. Χοιρινή πορκέτα από την Ιταλία, μπουγιαμπέσα (ψαρόσουπα) από τη Μασσαλία, γαλλική πίτσα, κρέπες, τάρτες και άλλα.

Με αυτές τις σκέψεις στο μυαλό καθόμαστε στο τραπέζι και ο σερβιτόρος μας φέρνει το μενού και μας εξηγεί ότι αυτή την ώρα (γύρω στις 16.00) η κουζίνα έχει κλείσει και τα πιάτα είναι μετρημένα.

Η έκπληξη έρχεται από αρχή διαβάζοντας “Τοστ, με χαλούμι, ξηρά σύκα, ραπανάκι, αποξηραμένο ροδάκινο, ρόκα και ρίζες άγριου σκόρδου“. Μαζί παίρνουμε μία ομελέτα, μία σαλάτα και από ένα ποτήρι κρασί. Το φαγητό έρχεται και είναι απλό και υπέροχο. Μία φέτα ξεροψημένο ψωμί, με χαλούμι και όλα τα υπέροχα συστατικά από πάνω. Δεύτερη φέτα ψωμί δεν είχε αλλά ήταν το ίδιο χορταστικό. Η ομελέτα υπέροχη, η σαλάτα το ίδιο και το κρασί ότι έπρεπε για να χαλαρώσουμε. Και όσο απλό φαίνεται αυτό το γεύμα είναι σίγουρα κάτι που δεν θα ξεχάσουμε.

Η μέρα κλείνει με μία βόλτα στον παραλιακό δρόμο του Μόντε Κάρλο και στο μυαλό μας τριγυρίζει μία σκέψη. Όσα μας χωρίζουν με τις υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες άλλα τόσα μας ενώνουν. Σίγουρα το πιο βασικό είναι η διατροφή μας. Τα υλικά που συναντήσαμε στο μικρό μας γεύμα στο Μονακό, θα μπορούσαμε να τα έχουμε βρει και σε ένα μικρό καφέ στην Αθήνα, Τα ξηρά σύκα είναι ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά προϊόντα, το χαλούμι το πιο γνωστό κυπριακό τυρί και η γεύση τους βρίσκεται στο DNA μας. Τη μπουγιαμπέσα μπορείς να τη δοκιμάσεις στο ακριβότερο εστιατόριο του Μονακό ή της Μασσαλίας, όπως μπορεί και να στη μαγειρέψει ο καπετάνιος ενός μικρού καϊκιού κάπου στο Αιγαίο.

Εναλλακτικές για το “Τοστ του Μονακό” είναι: ντομάτα, αβοκάντο, τυρί κρέμα, αλλαντικά και άλλα.

Monaco-minMonaco2

Σχετικές Δημοσιεύσεις