Συνταγές

Τυροπιτάκια με φύλλο γιαουρτιού

blana_turopitakia_870x480-min

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Το γνήσιο ελληνικό γιαούρτι συνδέεται άρρηκτα με την καλή υγεία και είναι ωφέλιμο για τα παιδιά μας. Αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες τροφές για τα παιδιά και συστήνεται από διατροφολόγους σε όλο το κόσμο ως βασικό στοιχείο του καθημερινού διαιτολογίου για όλες τις ηλικίες, αφού πρόκειται για τροφή υψηλής βιολογικής αξίας. Συμβάλλει στην ανάπτυξη και σωματική διάπλαση τους και ως τροφή βοηθάει στην πρόληψη ασβεστίου και στην καλή υγεία των οστών.

Επίσης τα παιδιά που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη που περιέχει το γάλα, μπορούν άφοβα να φάνε γιαούρτι και να λάβουν από εκεί το ασβέστιο.

Το γιαούρτι περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και βιταμινών Α, Β2 και Β12. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α προστατεύει την όραση και τα δόντια, η Β2 χαρίζει ενέργεια, και η Β12 διευκολύνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και ενεργοποιεί την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος.

Μετά τον 18ο μήνα είναι ιδανικό σαν πρόγευμα, μόνο του ή σε συνδυασμό με μέλι ή φρούτα. Να επισημάνουμε ότι είναι προτιμότερο να παίρνετε σκέτα γιαούρτια που απευθύνονται  σε ενήλικες για τα παιδιά σας καθώς αν κοιτάξει κανείς τα συστατικά σε παιδικά ή βρεφικά γιαούρτια είναι γεμάτα ζάχαρη, κομματάκια καραμέλας, σοκολάτας, μπισκότων κτλ. και περιέχουν ενισχυτικά γεύσης ή τεχνητά χρώματα.

Παρακάτω μια συνταγή για τυροπιτάκια με φύλλο γιαουρτιού για να τα απολαύσουν τα παιδιά σας και γιατί όχι και οι μεγάλοι.

 

Τυροπιτάκια με φύλλο γιαουρτιού (για 20-22 τυροπιτάκια)

Υλικά

Για το φύλλο

  • 125gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 100gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80gr αλεύρι ολικής άλεσης
  • 120ml ελαιόλαδο
  • 100gr στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 50ml νερό χλιαρό

Για τη γέμιση

  • 150grγραβιέρα γλυκιά τριμμένη
  • 100gr φέτα τριμμένη
  • 2 αυγά
  • 100grγιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κρόκο αυγού για επάλειψη
  • 2 κ.σ. γάλα φρέσκο

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε τα τρία διαφορετικά είδη αλευριού και κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το χλιαρό νερό, και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ομογενής. Καλύπτουμε την μπάλα της ζύμης με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου.

Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε τη γραβιέρα, τη φέτα, τα αυγά και το γιαούρτι, και ανακατεύουμε καλά.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Αφού την αφήσουμε για λίγα λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους μισού εκατοστού περίπου και , με τη βοήθεια ενός ποτηριού, κόβουμε μικρούς δίσκους διαμέτρου 18 εκατοστών.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC.

Γεμίζουμε κάθε δίσκο με μία κουταλιά από το μείγμα τυριών και γιαουρτιού, διπλώνουμε το δίσκο σε μισοφέγγαρα και πιέζουμε καλά τις άκρες με ένα πιρούνι για να κολλήσουν. Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με δυο κουταλιές γάλα και αλείφουμε τα τυροπιτάκια μας. Ραντίζουμε με ελάχιστο κρύο νερό και ψήνουμε για 20’, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο “THE REAL GREEK YOGURT BOOK” (Εκδόσεις annieblana) και μπορείτε να το βρείτε εδώ

Σχετικές Δημοσιεύσεις