Συνταγές

Σούπα Βελουτέ με Φάβα & λαχανικά

Γευστικότατη, χορταστική σούπα και ότι πρέπει για το χειμώνα. Η γλυκιά γέυση του κρεμμυδιού και του καρότου ισορροπεί την οξύτητα της τομάτας, ενώ η φάβα της δίνει την θρεπτική υπόσταση και τη γεμάτη γεύση.

Υλικά

(Για 4 άτομα)

250gr φάβα
1 πατάτα
1 καρότο
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
μπαχαρικά: 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κάρυ, ή 1 κουταλιά του γλυκού κύμινο και 1 κουταλιά γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1lτ ζωμό κότας ή νερό
300ml ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας (πασάτα)
Αλάτι / Πιπέρι
Χυμός μισού λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Ζεστάνετε το λάδι σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Ψιλοκόψτε όλα τα λαχανικά, και σωτάρετέ τα στο λάδι μαζί με τα μπαχαρικά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά, και τα μπαχαρικά να βγάλουν το πλούσιο άρωμά τους.
  2. Προσθέστε τη φάβα, το ζωμό και το χυμό τομάτας και ανακατέψτε. Μόλις βράσει χαμηλώστε τη φωτιά, και σιγοβράστε για 45 λεπτά, ή μέχρι όλα τα λαχανικά και η φάβα να μαλακώσει καλά.
  3. Χρησιμοποιώντας ένα blender, ή ράβδο-blender αλέστε τη σούπα καλά, μέχρι να αποκτήσει απαλή, βελούδινη υφή. Δοκιμάστε, και αλατίστε τη σούπα σύμφωνα με το γούστο σας. Προσθέσετε το χυμό λεμονιού και το πιπέρι και ανακατέψτε.
  4. Στο σερβίρισμα, μπορείτε να τοποθετήσετε στο κέντρο κάθε πιάτου μία μικρή κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι, με λίγη πάπρικα (ή καυτερο πιπέρι καγιέν αν σας αρέσει)

 

Σίγουρα θα σας αρέσει και θα σας ζεστάνει. Λίγο ζεστό φωμί ραντισμένο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κι αυτό ήταν. Σαν πρώτο πιάτο ή σαν κυρίως θα μείνει σίγουρα αξέχαστη.